Calamiteuze verontreiniging

Regionale posten

Ben je getuige van een calamiteuze verontreiniging, dan is het hiernavolgende goed om weten. Elk land/elke regio staat in voor de aanpak van de verontreinigingen op haar grondgebied. Zo beschikken de bevoegde overheden van elke ISC-Partij over regionale waarschuwingsposten. De posten die dienen gecontacteerd te worden in functie van de plaats waar de calamiteuze verontreiniging in het Scheldedistrict werd waargenomen, zijn de volgende:

Frankrijk

Een getuige VAN EEN VERONTREINIGING kan het nummer van gelijk welke Franse overheid bellen: Landelijke Politie, Gendarmerie, Gemeentehuis, Prefectuur, Brandweer ….

Wallonië

Uniek oproepnummer: 1718

Vlaanderen

RIS
0800 30 440
078 055 440
+32 78 055 440 (als je niet vanuit België belt)
[email protected]

VMM
Permanentienummer: +32 02 553 21 21

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

G4S
[email protected]
+ 32 2 507.21.71

Nederland

Schelde Coördinatie Centrum
+31 88 7980 760
[email protected]

Werkgroep “Calamiteuze verontreinigingen”

De ISC waakt over de afstemming onder de landen/regio’s van het Scheldedistrict voor wat betreft calamiteuze verontreinigingen met mogelijke grensoverschrijdende impact. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina die in het teken staat van die activiteitendomen van de ISC: hier.

Het Waarschuwings- en Alarmsysteem voor de Schelde (WASS)

De ISC heeft een ICT-tool ingesteld ten behoeve van de communicatie onder de landen/regio’s ingeval van calamiteuze verontreiniging met mogelijke grensoverschrijdende impact. Het Waarschuwings- en Alarmsysteem voor de Schelde (WASS) wordt alleen ingeschakeld door de Hoofdwaarschuwingsposten, een doorgeefluik onder de landen/regio’s dat de informatie, afkomstig van en bedoeld voor de regionale waarschuwingsposten, samenbrengt.

© VMM