Workshop Microplastics

  • Ander ISC-evenement (privaat)
  • Gepubliceerd op 26.10.2023
  • Georganiseerd op 28.11.2023
  • Coördinatie

Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Vlaamse Milieumaatschappij, en de Internationale Scheldecommissie organiseren een Workshop Microplastics.

Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Vlaamse Milieumaatschappij, en de Internationale Scheldecommissie hebben wetenschappers, experten, ambtenaren uit de betrokken diensten, en beleidsverantwoordelijken uit Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, en de Europese Commissie uitgenodigd om in een symposium zich te buigen over de internationale uitdaging die microplastics vormen in het milieu, en in het bijzonder in oppervlaktewater, in Maastricht op 28 november 2023.

Bijna twintig jaar terug verscheen een ophefmakende bijdrage van wetenschappers aan het Sir Alister Hardy Foundation for Ocean Science in samenwerking met de universiteiten van Plymouth en Southampton in het wetenschappelijk tijdschrift Science onder de titel “Lost at Sea: Where Is All the Plastic?” (mei 2004), waarbij de microplastics vervuiling sinds de jaren 1960 werd bestudeerd.  Sindsdien nam de vervuiling door microplastics onrustwekkende dimensies aan.  Het overgrote deel van de microplastics vervuiling komt via de rivieren in het maritiem milieu.

In het “Zero Pollution Plan” uit 2021 formuleerde de Europese Commissie de ambitie om tegen 2030 microplastics met 30% te reduceren. Waar staan we vandaag, welke zijn de uitdagingen, en hoe kunnen we dit samen in de toekomst aanpakken; zijn de aandachtspunten in dit symposium.
Experten en stakeholders uit het Schelde-, Maas- en Rijndistrict geven hierbij de aanzet tot een verdere internationale samenwerking rond dit thema.

Praktische informatie:

Datum:
Dinsdag 28 november 2023 van 10:00-17:30 uur

Locatie:
Crown Plaza Hotel
Ruiterij 1
6221 EW Maastricht
Nederland

Voor inschrijving:
Registration Workshop Microplastics- 28112023.